Duurzame energie

Installatietechniek van de toekomst

Energie besparen is makkelijk, als u weet waarop u moet letten. Wie energie bespaart helpt het klimaat, spaart kostbare grondstoffen uit en is bewust van het gebruik van energie. Bovendien is het ook nog eens goed voor uw portemonnee; u bespaart op uw gas- en elektrictiteitsrekening! Een gemiddeld huishouden gebruikt jaarlijks 3.500 kilowattuur stroom en 1.600 kubieke meter gas. Energie besparen kan uw gas- en elektriciteitsrekening aanzienlijk verlagen. Hieronder vindt u een paar belangrijke tips.

Energielasten verlagen door woningisolatie

Een slecht geïsoleerd huis gebruikt per jaar 2.200 m3 gas voor verwarming. Een goed geïsoleerd huis heeft maar 700 m3 gas nodig. Tel uit uw winst.

Verwarming vaker lager

Zet vaker en eerder de thermostaat lager, bijvoorbeeld al een uur voor vertrek en ‘s nachts. Een klokthermostaat zorgt ervoor dat het lekker warm is als het moet maar voorkomt onnodig stoken. Een aantal ketelfabrikanten hebben nu een slimme thermostaat die op afstand te bedienen is en waar een melding via een app voorkomt dat de verwarming in huis onnodig brand!

Slimmer en korter douchen

Vervang een standaard douchekop door een waterbesparende douchekop. U bespaart dan al snel 20 procent op warm water en energiekosten. Stapt iedereen in uw huishouden ook een minuutje eerder onder de douche vandaan dan bespaart dat nog meer energiekosten. Heeft u een badkamerverbouwing op de planning staan? Overweeg dan eens een douche-wtw: deze warmtewisselaar haalt warmte uit wegspoelend douchewater om daarmee koud water voor te verwarmen.

Ketel vervangen?

Heeft u een oudere CV-ketel? Overweeg dan ook eens om deze te vervangen door een energiezuinige HR (combi)ketel. Vraag bij ons vrijblijvend advies of een offerte op maat aan. Wilt u zeer energiezuinig te werk gaan en is een grote investering geen bezwaar? Overweeg dan een zonneboiler of warmtepomp gecombineerd met een HR combiketel.

Neem direct contact op met PK Installatietechniek

Klimaatbeheersing

Uw natuurlijke bijdrage in het verschiet

De vraag naar kwaliteits airconditioning is de afgelopen jaren flink gestegen. De warmere buitentemperatuur maar ook de huidige manier van bouwen, met veel glas en volgens de geldende isolatienormen, spelen daarbij een rol.

 

Airconditioningsystemen leveren schone, gezonde, gekoelde lucht. Zo wordt een prettig klimaat gerealiseerd. Bovendien zorgt een airconditioner altijd voor een lagere luchtvochtigheid waardoor het benauwde gevoel, dat vaak gepaard gaat met het Nederlandse zomerklimaat, achterwege blijft en u zicht prettig voelt. Er zijn grote verschillen in types airconditioning maar ook in warmtepompsystemen die zowel koelen als verwarmen. Redenen voor u om een goed na te denken over uw keuze voor het koelen van uw huis.

Ook buiten de warme periode is kwaliteitsairconditioning tegenwoordig goed te gebruiken. De moderne systemen zijn voorzien van een warmtepompfunctie waardoor de airconditioning ook als verwarming kan dienen. 

Het rendement is ongeveer 3 tot 4 keer zo hoog als dat van een elektrisch verwarmingselement. Qua energiekosten is de warmteafgifte echter vergelijkbaar met de CV-ketel. Het is ideaal voor individuele ruimtes die u (snel) wilt verwarmen. U hoeft dan niet meer de gehele CV-installatie op te stoken om een ruimte op temperatuur te brengen. Zo bespaart u flink op uw energierekening.

Door middel van de warmtepompfunctie wordt de koelcyclus omgekeerd: aan de buitenlucht onttrokken warmte wordt op een hoger temperatuurniveau gebracht en aan de lucht binnen afgegeven. Dit is een zeer efficiënt proces; warmte uit buitenlucht is immers gratis. Zelfs bij een buitentemperatuur van –15°C kan de warmtepomp nog warmte uit de buitenlucht halen.